
Hoe deel ik mijn werkdagen op een zo gezonde manier in?
Heb je regelmatig hoofdpijn, dan kost dat lichamelijk en mentaal veel energie. Ook kun je te maken krijgen met onbegrip uit je omgeving of met zelftwijfel. Het is dus zaak om slim met je energie om te gaan. Hoe doe je dit en hoe deel je je werkdag op een zo gezond mogelijke manier in?
Werk jij de dag na een zware hoofdpijndag extra hard om de verloren uren in te halen? Dat is begrijpelijk, maar niet zo goed voor je. Je hebt tijd nodig om te herstellen. Je kunt die dag best iets doen, maar ga niet over je grenzen heen. Als je jezelf nooit de tijd gunt om te herstellen van je hoofdpijn, dan put je jezelf op den duur uit.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?
Word lid van Hoofdpijnnet
Taco heeft migraine
“Een duidelijk dagritme werkt voor mij goed.”
Het algemene advies is: bouw pauzes in voor herstel door even het werk het los te laten. Dit hoeft niet lang te duren, ook iets langer op het toilet blijven zitten of even een kopje thee halen kan al helpen. Heb je iets meer tijd, haal dan een frisse neus en maak een wandeling. Gebruik deze momenten ook om even te checken bij jezelf: hoe staat het met de energie? Wat heb je nu nodig?


Marloes heeft migraine
‘Balans zoeken is moeilijk’
‘Vanwege mijn hoogsensitiviteit en migraine raak ik snel overprikkeld. Toch heb ik een hekel aan routine, dus die balans zoeken is best lastig. Iedere ochtend probeer ik wat yoga te doen, en ik wandel veel.’
Lees meer
Soms is dit niet genoeg en moet je grondiger te werk gaan. Je moet leren waar je je grenzen liggen, en deze grenzen ook erkennen. Ook is het zaak om in kaart te brengen waar je vermoeidheid vandaan komt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Voel je je lichamelijk moe? Is je werk lichamelijk zwaar? Is een werkdag eigenlijk te lang voor je?
- Voel je je cognitief moe? Kun je je moeilijk concentreren en dingen onthouden? Heb je moeite met plannen en overzicht houden?
- Hoe voel je je? Krijg je begrip en steun uit je omgeving? Ben je onzeker over je eigen functioneren?Pieker je veel? Ga je vaak over je grenzen heen?
- Pluis uit welke dingen je veel energie kosten en hoe dit komt. Zijn er bijvoorbeeld op je werk bepaalde taken of omstandigheden die niet goed bij je passen?
- Onderzoek ook hoe jij je batterij weer oplaadt, waar je energie van krijgt en hoe je het beste herstelt. Heb je behoefte aan slaap? Of laad je op door in de tuin te werken of een stuk te wandelen? Wees ook niet bang om de hulp van een coach of zorgverlener in te schakelen als je hier niet alleen uitkomt.
Extra informatie op het ledenportaal
Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.
Word nu lid
Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:
- Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
- Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
- Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
- Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
- Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
- Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
- Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.