
Mijn hoofdpijn is zo grillig. Hoe ga ik hier op het werk mee om?
Hoofdpijn verloopt vaak volgens een grillig patroon. Soms heb je weken nergens last van, soms volgen de hoofdpijnaanvallen elkaar snel op. Soms voel je je na enkele uren alweer beter, soms duurt een aanval dagenlang. En de ene keer is de hoofdpijn mild, de andere keer zo hevig dat je nergens toe in staat bent. Op het werk kan het daarom een uitdaging zijn hier goed mee om te gaan.
Dit probleem komt duidelijk naar voren bij mensen met migraine, maar ook bij andere vormen van hoofdpijn: de ene dag kun je alles, de andere dag niets, maar vele dagen zit het ook ergens daar tussenin. De onvoorspelbaarheid van migraine maakt het extra complex: je kunt het niet plannen. Daarbij komt nog dat je tijdens een aanval vaak moeite hebt met helder denken, waardoor het juist dan moeilijk is om slimme keuzes te maken en duidelijk te zijn naar je omgeving.
Ons advies is dan ook: zorg dat je zelf goed weet wat je wel en niet aankunt bij de verschillende intensiteiten van de hoofdpijn. Pas als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je er ook duidelijk over zijn naar je collega’s en leidinggevende. Houd een aantal weken een overzicht bij van de ernst van de hoofdpijn. Een hoofdpijndagboek kan je daarbij helpen. Observeer jezelf in deze periode: welke taken lukken wel en welke niet bij die verschillende maten van hoofdpijn? Na enige tijd weet je beter wat je op een bepaald moment wel en niet aankunt.


Michele heeft clusterhoofdpijn
‘Een kamer waar ik mij kan terugtrekken.’
‘Op mijn werk houden ze rekening met mijn aandoening, het bedrijf is erg coulant. Ik heb zelfs een kamer waar ik mij kan terugtrekken als ‘het beest’ weer toeslaat. Even resetten.’
Lees meer
Praat erover op je werk
Zorg ook dat je collega’s en leidingevenden weten wat je hebt en wat je nodig hebt om goed aan het werk te kunnen blijven. Veel mensen vinden het moeilijk om hun hoofpdijn te bespreken op hun werk; schuldgevoel, schaamte en angst voor de gevolgen kunnen je tegenhouden. Maar als je er niet over praat kom je ook niet tot oplossingen. Regelmatig half werk leveren is niet alleen onbevredigend voor jezelf, maar ook nadelig voor jouw collega’s en werkgever. Vraag je dus af: hoe kan ik op het werk het beste van mezelf geven, zonder mezelf uit te putten? Zoek dit dus uit (zie hierboven) en ga vervolgens in gesprek met je leidinggevende en collega’s om tot praktische afspraken te komen, ook over hoe je hierover met elkaar blijft communiceren. Vind je het moeilijk om hierover te praten, of begrijpen je collega’s of leidingevenden niet wat hoofdpijn voor jou en jouw werkvermogen betekent, kijk dan bij de vraag: ‘Mijn collega’s en leidinggevende begrijpen me niet. Hoe leg ik uit wat ik heb?’

Taco heeft migraine
“Wees mild voor jezelf op de dagen dat het minder gaat.”
Extra informatie op het ledenportaal
Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.
Word nu lid
Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:
- Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
- Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
- Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
- Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
- Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
- Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
- Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.