
Ik wil vanwege mijn hoofdpijn minder werken. Is dat een goede oplossing?
Als je vaak hoofdpijn hebt, lijkt minder gaan werken misschien een goede oplossing. Soms is dat zo, maar niet altijd. Bovendien heeft minder gaan werken financiële gevolgen waar je rekening mee moet houden. Neem dus geen overhaaste beslissingen, laat je goed voorlichten en win advies in van deskundigen.

Mieke heeft migraine
‘Minder werken niet de oplossing’
‘In de loop der jaren ben ik steeds minder uur gaan werken, in een poging het vol te houden. Dat is me niet gelukt en nu heb ik spijt. Ik had me toen beter ziek kunnen melden, dan had ik nu een hogere uitkering gehad. ‘

Bij Adviespunt Werk zien we regelmatig dat mensen minder uren zijn gaan werken, maar dat de combinatie van hoofdpijn en werk toch te zwaar blijft. In dit geval ligt de oplossing misschien ergens anders. Zo kunnen aanpassingen in takenpakket, urenverdeling of werkplek al een groot verschil maken. Daarbij kan het nuttig zijn om jezelf te verdiepen in hoe je op een gezonde manier met je aandoening omgaat en hoe je je energievoorraad beter kunt beheren. Je hoeft het niet alleen te doen: ook anderen kunnen je helpen. Onderzoek dus eerst al deze invalshoeken.

Ingeborg werd onderwijsassistent
“Er is wel heel veel druk af.”
Heb je dit allemaal onderzocht en wil je toch minder uren gaan werken, probeer het dan eerst uit. Kijk of je met je werkgever afspraken kunt maken, bijvoorbeeld dat je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een half jaar) minder uren werkt, zonder meteen je contract te veranderen. Zo kun je ontdekken of het werkelijk een oplossing is. Realiseer je wel dat minder werken financiële gevolgen heeft, niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Bijvoorbeeld voor je pensioen en voor de hoogte van een eventuele uitkering. Zie de vraag ‘Ik vind de combinatie van hoofdpijn en werk zwaar. Zijn er financiële regelingen om minder te gaan werken?’ voor meer informatie over financiële gevolgen en mogelijkheden.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?
Word lid van HoofdpijnnetExtra informatie op het ledenportaal
Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.
Word nu lid
Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:
- Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
- Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
- Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
- Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
- Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
- Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
- Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.