Ik wil vanwege mijn hoofdpijn minder werken. Zijn er financiële regelingen?
Ga je minder werken vanwege je gezondheid, dan heeft dat financiële gevolgen. Kies je toch voor urenvermindering, dan zijn er een aantal regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Je hebt op geen van deze regelingen automatisch recht, dus onderzoek de mogelijkheden goed voordat je beslissingen neemt, en raadpleeg deskundigen.
Minder uren werken vanwege je hoofdpijn kan een oplossing zijn, maar is dit niet altijd. Kijk dus eerst naar andere oplossingen! Lees ook de vraag ‘Ik vind de combinatie van hoofdpijn en werk zwaar. Is minder werken een oplossing?’
- Gedeeltelijke transitievergoeding
Mogelijk heb je recht op een gedeeltelijke transitievergoeding: een financiële compensatie die de werkgever betaalt aan de werknemer bij ontslag. Hier zitten wel juridische haken en ogen aan. Als je op eigen initiatief minder uren gaat werken, heb je geen recht op deze transitievergoeding. Alleen als het dienstverband (voor genoemde uren) wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, is een transitievergoeding misschien mogelijk. Ook is voor een beroep op urenvermindering om medische redenen een medische indicatie nodig, bij voorkeur van de bedrijfsarts. Raadpleeg altijd een deskundige!
- Arbeidsongeschiktheidsuitkering
Voor mensen die door ziekte niet volledig kunnen functioneren bestaat een financiële regeling, de WIA: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het is niet zo dat je met hoofdpijn per definitie recht hebt op een WIA-uitkering, maar het is ook niet onmogelijk. De WIA is pas aan de orde als je twee jaar ziek bent.
- Andere uitkeringen
Kom je niet in aanmerking voor de WIA en kun je niet voldoende werken om in je onderhoud te voorzien? Dan kun je bij je gemeente informeren of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Je komt hiervoor pas in aanmerking als het gezinsinkomen onder het sociaal minimum komt. Voor de bijstand geldt ook een vermogenstoets.