Ik werk veel achter de computer en krijg daardoor last van hoofdpijn. Wat nu?

Mensen zitten steeds langer voor een beeldscherm, op het werk, maar ook thuis. Uit onderzoek blijkt dat meer dan zes uur beeldschermwerk per dag vaker gepaard gaat met klachten als vermoeide ogen en pijnklachten aan pols, arm, nek of schouder. Dit komt doordat je weinig beweegt tijdens beeldschermwerk en doordat je ogen langdurig op dezelfde korte afstand moeten focussen.Hier kun je weer hoofdpijn van krijgen. Wat kun je hieraan doen?

Mensen met hoofdpijn kunnen extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van klachten, want door pijn ontstaat er vaak een hogere spierspanning in nek en schouders. Door gebrek aan beweging raken ook de spieren strammer, wat de gevoeligheid voor hoofdpijn kan vergroten.

Er zijn een aantal aandachtspunten, waarmee je de kans op klachten kunt verkleinen:

 • Zorg dat je zo nodig een goede bril of computerbril hebt (dit is niet hetzelfde als een leesbril!), eventueel met blauwlichtfilter, waardoor je ogen minder vermoeid raken.
 • Een laptop met vast toetsenbord veroorzaakt eerder klachten dan een los toetsenbord.
 • Er bestaan beeldschermen die rustiger zijn voor de ogen. Je kunt ook de beeldscherminstellingen aanpassen (bijvoorbeeld minder contrast).
 • Zorg voor een goed instelbare, ergonomische werkplek, eventueel met een mogelijkheid tot staand werken.
 • Wissel beeldschermwerk af met korte pauzes waarin je even beweegt en je ogen op een punt verder weg focust, eventueel met pauzesoftware. Rol je nek en schouders even los.

Heb je een werkgever, dan moet deze zorgen voor een goede werkplek en/of hulpmiddelen. Overleg met je werkgever of bedrijfsarts wat de mogelijkheden zijn, ook als je (gedeeltelijk) thuis werkt.

Heb je geen vaste werkplek, zorg dan dat je goed weet hoe je een werkplek zo optimaal mogelijk kunt instellen voor jezelf. Neem eventueel je eigen laptop mee, bij voorkeur met los toetsenbord. Varieer in houding en beweging.

Ben je zzp’er, neem jouw extra gevoeligheid dan serieus en probeer bovenstaande adviezen op te volgen.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

 • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
 • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
 • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
 • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
 • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
 • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
 • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.