Om het werk vol te houden slik ik te veel medicatie. Wat nu?
Heb je hoofdpijn of migraine, dan is het begrijpelijk dat je pijnstillers en/of triptanen slikt om toch te kunnen werken. Voor de korte termijn lijkt dit een goede oplossing. Maar neem je te vaak pijnstillers of triptanen in, dan kan dit zorgen dat je hoofdpijn op den duur vaker terugkomt, ernstiger is en langer aanhoudt, soms zelf tot dagelijkse hoofdpijn. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij je steeds meer hoofdpijn krijgt en hiervoor steeds meer medicatie gebruikt. Er is dan sprake van hoofdpijn door overgebruik van medicatie (MOH).
Symptomen van MOH
Zo herken je MOH:
- Vrijwel dagelijkse hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Vergeetachtigheid
- Slaapstoornissen
- Mogelijk depressiviteit.
Om MOH te voorkomen moet je je houden aan de volgende regels voor inname van pijnstillers:
- Paracetamol en NSAID’s (bijvoorbeeld naproxen): maximaal vijftien dagen per maand.
- Triptanen: maximaal tien dagen per maand.
- Combinatie van paracetamol of NSAID’s en triptanen en morfine-achtige medicijnen: maximaal tien dagen per maand.
Dit kan betekenen dat je soms niet kunt werken, of slechts een deel van je taken kunt doen. Ga in gesprek met jouw leidinggevende over oplossingen op de lange termijn.
Afkicken van hoofdpijnmedicatie
Is er al sprake van hoofdpijn door overgebruik van medicatie? De enige remedie hiertegen is tijdelijk helemaal te stoppen met pijnmedicatie (‘afkicken’ of ‘detoxen’). Dit betekent waarschijnlijk een toename van klachten in de eerste paar weken, die meestal daarna minder wordt. Zo’n afkicktraject kan heel pittig zijn. Bereid het daarom goed voor: zorg ervoor dat je thuis en op je werk steun krijgt en zaken goed regelt. Het kan helpen om een plan van aanpak te maken voor deze periode. Het kan nuttig zijn als er contact is tussen de bedrijfsarts en je neuroloog. Dit zorgt voor duidelijkheid en kan misverstanden voorkomen.
Bij de meeste mensen is de hoofdpijn na het afkicken beduidend minder. Je kunt dan opnieuw met de neuroloog gaan kijken wat er aan hoofdpijn overblijft en hoe deze te behandelen.