Hoe houd ik werk en privé in balans?

Heb je regelmatig last van hoofdpijn, dan kan het een uitdaging worden om je energie goed te verdelen. De meeste mensen willen niet dat hun werk onder hun hoofdpijn lijdt. Ze steken daarom al hun energie in hun werk. Het kan daardoor gebeuren dat er maar weinig energie overblijft voor andere belangrijke zaken: het gezin, sociale activiteiten, hobby’s en ontspanning. Hoe ga je daarmee om?

Werken en hoofdpijn kosten beiden energie, maar als het goed is gééft werk je ook energie (als dit niet zo is, is het verstandig te onderzoeken hoe dit komt, en hier iets aan te doen). Het gebeurt soms dat je buiten het werk nog maar weinig energie over hebt voor andere dingen. Dit kun je best een tijdje volhouden, maar een verstoorde werk-privébalans is helaas vaak een voorspeller van langdurig verzuim.  

Mia is freelancer

‘Met positieve energie kan je weer bijtanken.’

‘Twee dagen in bed liggen eist mentale tol. Met positieve energie kan je weer bijtanken, een buffertje opbouwen. Investeren in ‘leuk’ en ‘fijn’ als je iets mankeert is nog belangrijker dan wanneer je gezond bent.’

Lees meer

Zorg daarom dat je genoeg tijd inplant voor rust en herstel. Het is ook belangrijk dat je in je vrije tijd voldoende dingen doet waar je energie van krijgt, zoals sociale activiteiten, sport of hobby’s. Mensen met terugkerende hoofdpijn moeten die hoofdpijn een eerlijke plaats geven in hun agenda. Ben je gemiddeld twee dagen per week ziek en werk je fulltime, dan heb je geen tijd en ruimte voor herstel, ontspanning en leuke dingen. Zorg dat de balans in evenwicht blijft.

Praat erover op je werk

Zorg ook dat je collega’s en leidingevenden weten wat je hebt en wat je nodig hebt om goed aan het werk te kunnen blijven. Vind je het moeilijk om hierover te praten, of begrijpen je collega’s of leidinggevenden niet wat hoofdpijn voor jou en jouw werkvermogen betekent, kijk dan bij de vraag: ‘Mijn collega’s en leidinggevende begrijpen me niet. Hoe leg ik uit wat ik heb?’

Er zijn over het algemeen veel oplossingen te bedenken die het werken met hoofdpijn gemakkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld flexibele werktijden, een andere taakverdeling binnen het team, een rustigere werkplek. Zie voor meer oplossingen ook de overige vragen onder de knop ‘Hoe houd ik het vol?’

Mai en Ingeborg

“Plan je agenda niet loeivol”

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.