Alles over hoofdpijn bij kinderen

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd (zes jaar) ernstige hoofdpijn krijgen. Van ongeveer 200.000 kinderen is bekend dat zij last hebben van migraine. Bij kinderen helpen soms eenvoudige leefregels om hun hoofdpijn te verminderen, maar bij de ernstige gevallen zijn er ook medicijnen die helpen.

Migraine op de kinder- en adolescentenleeftijd doet zich niet altijd voor als hoofdpijn met of zonder aura verschijnselen, zoals op de volwassen leeftijd vaak wel het geval is. Het merendeel van de kinderen en adolescenten met migraine heeft verschijnselen die specifiek zijn omschreven en goed zijn te herkennen. Veelal staat misselijkheid en braken voorop.   


Kenmerken van hoofdpijn bij kinderen

Migraine op de kinderleeftijd kent, naast de migraine met en zonder aura, vele variaties.

Lees meer over de kenmerken van hoofdpijn bij kinderen


Oorzaken van hoofdpijn bij kinderen

Over de exacte oorzaak van migraine en spanningshoofdpijn bij kinderen is nog maar weinig bekend. Een migraineaanval ontstaat door een ontregeling in de hersenstam. Deze ontregeling, ofwel ‘kortsluiting’, ontstaat door prikkels. De prikkeldrempel kan tijdelijk verlaagd zijn, bijvoorbeeld door de menstruatie of extreme vermoeidheid en daardoor soms wel en soms niet leiden tot een aanval. Mensen met een continue lage prikkeldrempel, en vaak erfelijke aanleg, kunnen herhaaldelijk migraineaanvallen krijgen.

Bij het ontstaan van spanningshoofdpijn zijn er verschillende factoren die een rol kunnen spelen zoals vermoeidheid, te weinig slaap, verkeerde eetgewoonten, spanningen, weersomstandigheden en een verkeerde houding. Ieder kind kan spanningshoofdpijn krijgen, maar het komt meer voor als kinderen ouder worden. Vooral pubers hebben er vaak last van. Het is niet bekend of erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van spanningshoofdpijn. Dat geldt wel voor de overgevoeligheid voor factoren die deze vorm van hoofdpijn uitlokken; daar kan iemand wel erfelijke aanleg voor hebben.


Medicijnen en behandeling van hoofdpijn bij kinderen

Ouders zijn soms huiverig om hun kind medicijnen te laten slikken, zeker als het om andere middelen gaat dan de bekende pijnstillers.

Lees meer over de medicijnen en behandeling van hoofdpijn bij kinderen


Tienermagazine

Wil je meer informatie over de behandeling van hoofdpijn bij kinderen. Lees dan onze tienerspecial vol persoonlijke verhalen, nuttige weetjes en tips. Niet alleen een must voor tieners, maar ook voor familie, vrienden op school of op de sportclub, zorgverleners en scholen.


De ervaring van Willemein (17 jaar)

Soms zit ik er doorheen…

[su_quote]De migraineaanvallen begonnen op mijn elfde, twee tot drie keer per week. Mijn ouders begrepen meteen wat er met haar aan de hand was, want mijn moeder heeft ook migraine. Ondanks dat ik vanaf het begin van de middelbare school me vaak ziek moest melden, lukte het me ieder jaar over te gaan…..[/su_quote]

Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?

HOOFDPIJNLIJN

Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.

Doe je mee?

Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.