‘Je moet ermee leren leven.’ Makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat?
Hoofdpijn is meestal een chronische aandoening. Dat betekent dat de klachten bij de meestemensen nooit helemaal verdwijnen. Het is daarom zinvol om ook aandacht te besteden aan het leren leven met je aandoening.
Het is logisch dat je er alles aan doet om van je hoofdpijn af te komen, bijvoorbeeld door verschillende behandelingen of medicatie te proberen. Maar daarnaast is het wel goed om je te realiseren dat je klachten misschien nooit helemaal zullen verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat je ook leert om zo goed mogelijk om te gaan met de hoofdpijn.
Het betekent niet dat je alle hoop opgeeft dat het ooit beter wordt, maar dat je erkent dat de hoofdpijn er is. Het gaat erom dat je leert een aanval zo goed mogelijk te doorstaan en hoe je op een gezonde manier rekening kunt houden met je aandoening.
Deze tips kunnen je daar bij helpen:
- Praat erover. Je hoeft het niet alleen te doen. Heb je door de hoofdpijn last van angstgevoelens, zorgen of spanningen, bespreek dit dan met een naaste, de huisarts of de praktijkondersteuner. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Contact met lotgenoten kan ook een grote steun zijn.
- Werk aan een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl, dus gezond eten, bewegen, slapen, ontspanning en leuke dingen doen, helpt om je weerbaarheid te verhogen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je de moeilijke momenten en pijnaanvallen beter aan. Het opbouwen van een gezonde leefstijl kost tijd en het is belangrijk dat je dit in kleine stapjes doet.
- Focus op wat je wél kunt. Het is frustrerend als je merkt dat je dingen vanwege de hoofdpijn niet kunt. Probeer te kijken naar wat er wél kan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.
Kijken
Ervaringsdeskundige Lonneke adviseert om psychosociale hulp te zoeken.
Meer lezen
- ‘Leren leven met je hoofdpijn’ | Hoofdpijnnet
- Boek ‘Pijn, een expeditie naar onbestemd gebied’ geschreven door journalist Sanne Bloemink. Ze combineert haar journalistieke zoektocht naar wetenschappelijke achtergronden van pijn met haar persoonlijke ervaringen, probeert verschillende behandelopties en vertelt hoe ze haar leven met pijn vorm geeft.
Wie kan mij helpen
- Adviespunt Leefstijl en Leven met hoofdpijn | Hoofdpijnnet Ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor en geven steun en advies over hoe je (op een gezonde manier) kan leven met hoofdpijn.
- Contact met lotgenoten. Soms wil je gewoon je verhaal kwijt. Of ervaringen delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Hoofdpijnnet organiseert allerlei activiteiten om in contact te komen met anderen: online, via de telefoon, of in jouw buurt.
- Bij veel hoofdpijnpoli’s is kennis aanwezig op het gebied van pijneducatie. Dit is een behandeling met een brede aanpak waarbij je inzicht krijgt in wat chronische pijn is en hoe je er beter mee kunt omgaan in het dagelijks leven. Er zijn ook fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in pijneducatie.
- Een therapeut die Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) aanbiedt. Acceptance en Commitment Therapie (ACT) is een therapievorm die je kan helpen om op een flexibele manier om te gaan met de pijn (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment).
Aan de slag
- Doe nee net de cursus Sterk met Pijn. Je kunt als lid van Hoofdpijnnet tegen geringe kosten aan deze cursus deelnemen.
- Zelfhulpboek ‘Leven met Pijn’ van Veehof, Scheurs Hulsbergen en Bohlmeijer (Zelfhulpboek gebaseerd op ACT).