We weten niet precies waardoor spanningshoofdpijn ontstaat. We denken dat je lichaam op deze manier aangeeft dat er sprake is van overbelasting. Het ‘hoofdpijnnetwerk’ in de hersenen slaat alarm waardoor je rustiger aan gaat doen om weer in balans te komen.
Bij sommige mensen slaat dit ‘alarm’ sneller aan dan bij anderen. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Misschien spelen hormonen een rol, of het feit dat migraine vaker voorkomt bij vrouwen.
Heb je vaak last van spanningshoofdpijn, dan kan het chronisch worden. Het ‘hoofdpijnnetwerk’ wordt dan steeds gevoeliger. Gebruik je veel pijnstillers (meer dan 15 dagen per maand), dan kan dit de hoofdpijn ook verergeren. Je kunt dan last krijgen van medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH). Hier lees je er meer over.
Het is nooit aangetoond dat spanningshoofdpijn een psychische oorzaak heeft. Wel kunnen spanningen, stress en overbelasting er voor zorgen dat je vaker last krijgt van spanningshoofdpijn.
Soms wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door een lichamelijke aandoening, zoals bloedarmoede, chronische verkoudheid, neusbijholteontsteking, gebitsaandoeningen of allergie. Dit kan de huisarts vrij gemakkelijk opsporen en meestal goed behandelen.